teme: arquitectura

DAVID BESTUÉ. Hem de parlar

David Bestué per Maria Picassó

David Bestué per Maria Picassó

David Bestué (Barcelona, 1980) és un referent de l’escena artística des de 2002, amb una producció que compta amb gran varietat de formats i col·laboracions. Actualment viu a Madrid, però aprofitem que està de visita a Barcelona per trobar-nos en un bar del Poble Sec. Reflexiu i curós amb les seves respostes tant com ho és amb la seva obra, es concentra en les paraules i, amb la humilitat que el caracteritza, ens explica la seva mirada externa —apassionada i crítica per igual— cap als sectors de l’arquitectura i l’enginyeria.
Read More

Si yo tuviera que enseñarte arquitectura

¿Si yo tuviera que enseñarte arquitectura? Una cuestión más bien complicada…
Empezaría por prohibir los “órdenes”, deteniendo esa desintegración de los órdenes, este increíble desafío a la inteligencia. Insistiría en un respeto real por la arquitectura.
Read More

SERGI CASADEMUNT ho va deixar

Sergi Casademunt per Maria Picassó

Sergi Casademunt per Maria Picassó

Sergi Casademunt (Barcelona, 1946) és intèrpret i lutier de violes de gamba. Ha passat de l’arquitectura de cases a l’arquitectura sonora, i ha construït gairebé una cinquantena d’instruments per a ell mateix o per a d’altres gambistes. Ha compaginat la seva tasca de lutier amb la de musicòleg i recuperador de la música antiga catalana i, sobretot, amb la d’intèrpret amb els grups de Jordi Savall, Le Concert des Nations, l’Orquestra Barroca Catalana i, actualment, amb Guillamí Consort i In Nomine. Ens trobem a casa seva que ell mateix va projectar a Siurana.

Read More

La luz es el tema: Bodega Gantenbein. BEARTH&DEPLAZES

Bearth&Deplazes recibieron el encargo de diseñar la ampliación de una pequeña bodega ubicada en Fläsch. El conjunto existente se componía de un pequeño edificio y un garaje,organizado entorno a un patio situado en el límite del viñedo.
Los propietarios necesitaban un nuevo edificio que debía albergar una gran cámara de fermentación en el sótano para procesar la uva, una bodega en la planta baja donde almacenar los barriles de vino y un espacio abierto pero cubierto en la planta superior donde realizar catas de vino. La cámara de fermentación se ubicó en el garaje existente, y las otras estancias se situaron en un nuevo volumen que se construyó encima de éste. La sección sigue, en cierto modo, la línea de producción: la artesanía y el conocimiento con la base de un proceso de maduración que permite producir vinos exclusivos.
Read More

Les afectacions urbanístiques de vial a Barcelona: un motiu de discussió

Les afectacions viàries mantenen, només a la ciutat de Barcelona, uns 5.000 edificis en situació de fora d’ordenació, ateses les previsions del planejament urbanístic vigent per a l’obertura o ampliació de carrers i vies públiques; una situació que té conseqüències en el dia a dia, tant pel que fa a l’espai públic com per a les finques privades.
Els números són aclaparadors, i no només pel que fa a la quantitat sinó també per la temporalitat:la major part de les afectacions viàries van ser projectades fa més de 40 anys. Moltes d’aquestes provenen del Pla General Metropolità aprovat el 1976, però n’hi ha moltes d’altres que provenen d’afectacions encara més antigues. Eren èpoques de l’expansió del vehicle idel fordisme, quan les pautes de mobilitat predominants prioritzaven l’ús del vehicle privat i, molt especialment, del cotxe. Aquesta aposta pel vehicle privat va quedar perfectament exemplificada a la cèlebre frase de Margaret Thatcher “un jove que passats els 26 anys es trobi que encara va amb autobús pot considerar-se un fracassat”.
Read More

Composición. La palabra en la actualidad

Maurici Pla (1959-2017)
Ens va entristir profundament perdre en Maurici Pla tan sobtadament. En tenim un entranyable record en totes les facetes en què l’hem pogut conèixer.
Vam poder gaudir de les seves magnífiques classes i després va col·laborar en algunes ocasions amb la revista Diagonal amb articles on mostrava un agut sentit de l’observació i una intel·ligència que el permetia arribar al fons dels problemes que analitzava.
Per tal de fer-li un petit homenatge, hem seleccionat aquest fragment de l’article “Composición: los infortunios de una palabra”, publicat al número 19-20 de la revista DC Papers. Gràcies per tot Maurici.
Read More

Una mirada crítica a las imágenes cartográficas: la construcción del mapa y del Estado

Aunque tradicionalmente se ha visto al mapa como una representación de la realidad, la relación entre éste y el objeto que representa plantea un problema básico, dado que la cartografía no es una imagen neutra o aséptica. Por un lado, todo mapa se produce en un determinado contexto cultural, por ciertos personajes, con técnicas y objetivos específicos. Por otro lado, la relación entre el objeto representado y la representación misma no garantiza nunca una mímesis: es imposible representar la realidad tal cual la vemos, simplemente porque cada sujeto la ve de una manera diferente y también porque representar no es efectuar una copia literal, ya lo dice Borges al referirse al mapa del imperio que coincidía puntualmente con el imperio:  Read More

La luz natural en la vivienda mediterránea es el tema

Tantos siglos de arquitectura aún no han sido capaces de integrar en la reflexión habitual teórica sobre la misma el ingrediente que representa la luz.

Manejamos de manera reiterada y desenvuelta conceptos como espacio, forma, materia, función, técnica,… y otros muchos, algunos de mayor complejidad como el concepto de tipo o el de genius loci, y lo hacemos presumiendo de conocer sus reglas de juego y de manejarlas con soltura. Escribimos amplios tratados sobre cualquiera de los citados; sin embargo la luz forma parte aún de aquellos conceptos para los que hemos de echar mano de vocablos imprecisos o simplemente poéticos, sin atrevernos a entrar más en profundidad.

Y es que la luz arquitectónica no se deja aprehender fácilmente, no se deja someter. Se manifiesta esquiva y está llena de paradojas, misterios y matices, es permanentemente variable (me estoy refiriendo, lógicamente, a la luz natural) y ahí nos movemos con dificultad.

Hacer hoy una tesis sobre esta materia es, pues, una aventura cargada de riesgo y que demanda unas buenas dosis de pasión y de paciencia.

Victoria Fuster lo sabía pero llevaba la inquietud y el aprecio por el tema desde los cursos de doctorado y decidió andar ese camino.

Su tesis doctoral nos ofrece un sabroso equilibrio entre el misterio de la luz y sus aspectos científicos y prácticos, todo ello apoyado en la arquitectura que el tiempo ha cargado de sabiduría (la vernácula) y en vistas de ser útil a la práctica arquitectónica de hoy en día,… en el tan apreciado marco mediterráneo.

Para mí ha resultado un placer acompañarla en el trayecto.

Juanmaría Moreno Read More

El ‘reality’ de la ‘starchitecture’

Compartim l’article que Vanessa Graell de El Mundo ha dedicat a la publicació de la sèrie “Gran Arquitecto“, d’Alberto Hernández.
Les tires còmiques, que habitualment culminen els números de la revista diagonal, ara agafen nova vida de mà de Libros de Autoengaño. Al seu web podeu comprar la publicació.

El Mundo Tendències "El Reality de la Starchitecture"- Gran Arquitecto - Alberto Hernandez - Revista diagonal

ALDO VAN EYCK. Hem de parlar

A continuación podéis leer la entrevista que la arquitecta italiana Cleclia Tuscano realizó en septiembre de 1991 a Aldo van Eyck.  Publicada por primera vez en Risselada, M. y Van den Heuvel, D. (2005), Team 10 -in search of a utopia of the present. Rotterdam: NAi Publishers, pp. 328-331.

Aldo van Eyck durante el encuentro del Team X en Holanda, 1974. @ Sandra Lousada

Aldo van Eyck durante el encuentro del Team X en Holanda, 1974. @ Sandra Lousada

Read More

Water colors. La dimensión horizontal del color en la arquitectura de Steven Holl

Hay algo de extraordinario en el proceso de dibujar las primeras líneas de un proyecto. Uno nunca puede predecir dónde le llevarán. El acto de dibujar despliega un proceso de formalización de los deseos de un arquitecto mediante la unión de la intuición con el concepto. Steven Holl siempre comienza un nuevo proyecto esbozando sus primeros pensamientos en un cuaderno de papel grueso con decisivas pinceladas de acuarela. Read More

CARLOS MARTÍ ARÍS. La luz es el tema

La Luz es el Tema es una sección dedicada a difundir el conocimiento sobre la luz en la arquitectura a través de la publicación de entrevistas, artículos inéditos o resúmenes de tesis doctorales. No obstante, en esta ocasión he querido hacer una excepción para dedicar un pequeño y afectuoso homenaje al arquitecto y profesor Carlos Martí Arís (Barcelona, 1948), un catedrático sin cátedra cuya extensa obra editorial no ha sido siempre suficientemente conocida ni reconocida. Read More

Tecnología y humanidad

丹下健三 KENZO TANGE (1913-2005)

Con motivo del centenario del nacimiento de Kenzo Tange, presentamos aquí el discurso pronunciado por el arquitecto japonés en el Congreso Mundial de Diseño celebrado en Tokio en mayo de 1960. Traducido de: Revista Shinkenchiku, septiembre de 1960, Tokio: Editorial Shinkenchiku-sha. Read More

Toyo Ito, un cop de vent que travessa una membrana

Toyo Ito va esdevenir un arquitecte mediàtic l’any 2000, quan va presentar el seu projecte per a la mediateca de Sendai. Ara bé, cal recordar que des de l’any 1971 ja tenia estudi propi a Tòquio i que, durant aquests trenta anys, va desenvolupar una obra important a la seva ciutat i als afores d’aquesta, formada bàsicament per construccions de petites dimensions. Read More

Ramon Vilalta – RCR – La luz es el tema

Rafael Aranda, Carme Pigem y Ramon Vilalta acabaron sus estudios en la Escuela Técnica Superior de Arquitectura del Vallès en el año 1987 y desde 1988 trabajan juntos bajo el nombre de RCR ARQUITECTES en su ciudad natal, Olot. Read More

El voladís: un recurs o una obsessió?

Després d’haver parlat en el darrer número d’aquesta secció sobre l’eficiència estructural en els dissenys aeronàutics, és prou interessant parar-nos ara a reflexionar sobre quin és i ha estat en aquests darrers anys el paper, en l’arquitectura, del recurs estructural més recorrent en l’aeronàutica: el voladís. A grans trets, i per sorpresa de molts, un avió no és res més que un enorme voladís sostingut per les seves ales, que es converteix en punt de suport gràcies a la pressió vertical de l’aire que li confereix la geometria i la velocitat de l’aparell; és a dir, els dos extrems queden sostinguts a molts metres del seu suport i, per això, és en aquestes zones on es perceben més els seus moviments. Read More

Arquitecturas de barro

El chirrido del freno irremediablemente repetido en cualquiera de los destartalados taxis de forzadas siete plazas del país anuncia nuestra llegada al ksar Al Khorbat. Por fin quedaron atrás las inacabables curvas sobre abruptos precipicios por las que el autobús, como al inicio de la película Babel, serpenteaba atravesando aquel paisaje de profunda aridez tan solo salpicado de tanto en tanto por el verdor de los pequeños oasis y palmerales del valle del Todra. Read More

EDUARDO DE MIGUEL. La luz es el tema

Eduardo de Miguel Arbonés es arquitecto por la Universidad de Navarra con Premio extraordinario fin de carrera y Doctor arquitecto por la Universidad Politécnica de Madrid. Amplía estudios en la Real Academia de España en Roma, en el Centro di Studi di Architettura Andrea Palladio de Vicenza y en la School of Architecture de la Universidad de Princeton. Read More

Aprenent de l’eficiència estructural

Aquests darrers anys, l’arquitectura ha fet seves les noves possibilitats tecnològiques dels materials; i la implementació de potentíssimes eines de càlcul ha permès realitzar projectes que, fa només cinquanta anys, haurien estat una vertadera utopia. El camí iniciat per Le Corbusier amb la introducció de la planta lliure a base de pilotis ha acabat aquesta darrera dècada amb el convenciment i la percepció que res ja no és impossible, i ha convertit la gravetat en només una lleugera trava per a les propostes més trencadores. Ens hem oblidat per complet que el progrés, per sobre de tot, ha de ser sostenible. Sostenible des d’un punt de vista material, però també des d’un punt de vista econòmic. Read More

ELISA VALERO. La luz es el tema

ELISA VALERO RAMOS nació en Ciudad Real en 1971 y en 1996 obtuvo el Premio Extraordinario Fin de Carrera en la E.T.S.A. de Valladolid. En el año 2000 obtuvo el Doctorado en la E.T.S.A. de Granada, donde es profesora Titular de Proyectos Arquitectónicos desde el curso 2000-2001. Read More

En record d’ERIC ROHMER

Ahora bien, sucedió la cosa más imprevisible. Mi suerte inesperada fue seguiida de un infortunio no menos extraordinario. Pasaron tres, ocho días, sin cruzarme con ella. Schmidt se había ido con su familia para preparar mejor su tesina. Por muy enamorado que estaba, ni siquiera se me ocurría la ide de distraer la menor parcela de mis horas de estudio en busca de Sylvie. Mi único momento libre eran las horas de comer. Por consiguiente, prescindí de la cena. Read More

JOSEP LLINÀS. Hem de parlar

En aquesta nova etapa de la revista Diagonal, entrevistem el que podríem anomenar l’Iniesta de l’arquitectura catalana: més aviat tímid, implicat profundament en la professió i que, sense fer soroll ni sortir gaire a la premsa, ha acabat adquirit el reconeixement generalitzat, gràcies al seu treball constant i a uns quants cops magistrals… Read More

Com una geometria estructural pot definir un projecte: British Museum Great Court

Tot parlant aquests últims temps de l’impacte que ha suposat l’optimització estructural en el disseny de molts edificis recents, i més des de les teories de Sasaki, s’ha oblidat sovint que aquest recurs ha existit des dels propis orígens de la concepció de les primeres estructures. Read More

El otro Coderch en la Barceloneta

Es sorprendente cómo de desapercibido ha pasado este conjunto habitacional en el análisis de la obra de Coderch. Probablemente quedó eclipsado por el famoso edificio de Passeig de Joan de Borbó, que alberga unas características suficientemente inhumanas para ser alabado por la crítica. Read More

ALBERTO CAMPO BAEZA. La luz es el tema

Es difícil hablar sobre el espacio y la luz sin referirse a Alberto Campo Baeza. El conjunto de su obra escrita, proyectada y construida se constituye como una verdadera lección sobre el uso de la luz. Es por ello que me hace especial ilusión poder inaugurar con él esta nueva sección dedicada a la LUZ. Read More

AL TANTO QUE VA DE CANTO! Variacions del xamfrà cerdà

Aprofitant la celebració dels 150 anys de l’aprovació del Plan de Reforma y Ensanche de Barcelona volem parlar sobre un dels elements més singulars d’aquest traçat: el xamfrà. Aquest escapçament del perímetre de mançana a 45º i de 20 metres de longitud és la clau i l’ADN de tota la trama. Read More

Arquitunning

En el món del motor, el tunning és una afició que consisteix a afegir components d’un vehicle a un altre per tal d’obtenir en aquest últim millores mecàniques o de caire estètic. El ventall de modificacions comprèn des de lleus retocs de detall fins a transformacions radicals on, fins i tot, hi resulta complicat de reconèixer el vehicle original. Read More